Reklama
Domů » Žďársko » V zámeckých sádkách ve Žďáře nad Sázavou si můžete chytnout svou vlastní rybu

V zámeckých sádkách ve Žďáře nad Sázavou si můžete chytnout svou vlastní rybu

Pokud máte chuť na čerstvého pstruha, kterého si nejprve sami ulovíte, chcete dětem nebo vnoučatům ukázat krásy rybolovu nebo prostě jen relaxovat u vodní hladiny, můžete si zkusit zachytat přímo ve středověkých sádkách na Zámku ve Žďáře nad Sázavou. Tyto sádky stojí na svém původním místě už od 13. století, nyní jsou v nich chováni pstruzi, časem přibudou také kapři.


Foto: Zamekzdar.cz

HISTORIE ZÁMECKÝCH SÁDEK

Sádky byly součástí žďárského klášterního hospodářství už od 13. století. Dodnes se nachází na původním místě. Protože cisterciákům řehole zakazovala jíst maso čtvernožců, staly se ryby důležitou součástí jejich jídelníčku. Tak se žďárští mniši stali nejen průkopníky chovu ryb, nejčastěji kaprů, ale i organizátory budování rybníků.

„Naše zámecké sádky jsou výjimečné tím, že jsou stále funkční. Od 13. století uplynula dlouhá doba a sádky stále slouží svému původnímu účelu,“ říká marketingová ředitelka Zámku Žďár nad Sázavou Lucie Herberová.

ZPŘÍSTUPNĚNÍ PRO VEŘEJNOST

Středověké sádky byly pro veřejnost zcela zpřístupněny teprve v letošním roce. Zachytat si na nich můžete každou sobotu a neděli vždy od 10 do 17 hodin. Provoz sádek samozřejmě závisí na aktuálním počasí.

„Sádky jsou stále průchozí. To znamená, že kolem nich procházíte, když chcete k nám do kavárny či muzea. Ale až letos jsme je otevřeli zcela. Návštěvníci mohou chytat prozatím pstruhy, plánujeme přidat i kapry.  Nápad otevřít zámecké sádky pro veřejnost dostal konkrétně provozní ředitel zámku Petr Sedlák,“ komentuje Lucie Herberová.

VŠECHNY VĚKOVÉ KATEGORIE

Lidé, kteří si přijdou zachytat do zámeckých sádek, rádi zkouší, jaké je to rybařit uprostřed bývalého cisterciáckého kláštera. „Pokud mají zájem, nemusí jen nahazovat a čekat. Ale prut si připravit, úlovek si následně zabít a vykuchat. Kdo nechce, zabije a vykuchá mu jej obsluha,“ dodává marketingová ředitelka Zámku Žďár.

Každý, kdo si chce ve středověkých sádkách zarybařit, si nejprve musí při vstupu koupit povolenku. Pokud nemá vlastní prut, obsluha mu jej zapůjčí podobně jako kyblík a tlouček – chycenou rybu je totiž nutné následně zabít a není ji možné s ohledem na platné pravidlo při lovu pstruhů a dalších lososových ryb pouštět zpátky do vody. Úlovek ze zámeckých sádek si pak lidé nechají zvážit a následně za rybu zaplatí u obsluhy.

Věk zájemců, kteří si přijdou na Zámek jen tak zarybařit, je velmi pestrý. Jde například o prarodiče či rodiče s dětmi, samotné seniory nebo mladé páry, které přišly k středověkým sádkám randit a rozhodli se, že vyzkouší také něco nového.

DOPLŇKOVÝ PROGRAM K VĚTŠÍM AKCÍM

Středověké sádky, v nichž jsou aktuálně chováni pstruzi, nefungují na Zámku Žďár pouze samy o sobě. Jelikož jsou nedílnou součástí zámeckého areálu už od 13. století, jsou skvělým doplňkovým programem k větším akcím, které se na Zámku během roku pořádají. Vyzkoušet si rybolov na zámeckých sádkách jste mohli například v sobotu 30. září během Dne dýní nebo v sobotu 28. října během Dne venkova.

Další akcí, jejíž budou středověké sádky nedílnou součástí, pak bude Vánoční trh. Ten se v areálu žďárského zámku uskuteční v sobotu 9. prosince. Těšit se už dopředu můžete na prodej lidových výrobků v běžně nepřístupných prostorách Zámku a samozřejmě také na bohatý vánoční doprovodný program.

 

ANKETA: CHODÍTE RÁDI NA RYBY?

Petr Chocholáč, 37 let, strojní inženýr, Žďár nad Sázavou

V sobotu 21. října jsme se byli s dětmi podívat na výlov Veselského rybníka u Nového Veselí. Bylo super, že jsme si mohli hned na místě koupit čerstvé ryby, které rybáři vytáhli z vody přímo před našima očima. Domů jsme si vzali kapra, rybáři z rybníku vylovili také štiky, sumce, okouny nebo tolstolobiky.

Jaroslav Bartoš, 65 let, důchodce, Nové Město na Moravě

Jsem rybářem několik desítek let. Na ryby si moc rád zajdu, ale divili byste se – rád na talíři je nemám. A tak jimi alespoň zásobuji zbytek rodiny.

Žaneta Bukáčková, 29 let, administrativní pracovnice, Bystřice nad Pernštejnem

Nemám rybářský lístek, ale sladkovodní ryby na talíři mám moc ráda. Čerstvé pstruhy si jezdím kupovat třeba do pstruží farmy, která se nachází na místě bývalého koupaliště poblíž Nedvědice.

 

Text: Alena Klimková



Doporučujeme
Reklama
Reklama
© 2015 HIT magazín | GraphicPrint - tvorba a optimalizace www stránek